Scratchdag voor koor en orkest
Die Jahreszeiten van Haydn

Nog eens dank voor de heerlijke dag. Geweldig georganiseerd, we hebben genoten” aldus een deelnemer aan een vorige scratchdag.

Op zaterdag 15 september vindt weer de scratchdag van het Zaans Symfonieorkest plaats. Dit jaar hebben we gekozen voor het oratorium Die Jahreszeiten van Joseph Haydn. Op deze dag kunt u meedoen met het repeteren en uitvoeren van een aantal delen hieruit.

Die Jahreszeiten is een oratorium van Joseph Haydn, voor het eerst opgevoerd in 1801. Het handelt over de vier jaargetijden en speelt op het Oostenrijkse platteland.

Op 15 september staan 8 delen uit dit oratorium op het programma.

Uit de lente:

  1. Einleitung Frühling (alleen orkest)
  2. Chor Komm holder Lenz

Uit de zomer: 

  1. Chor Ach das Ungewitter naht

Uit de herfst:

  1. Einleitung Herbst (alleen orkest)
  2. Chor Hört, hört
  3. Chor Juche, juche

Uit de winter:

  1. Einleitung Winter (alleen orkest)
  2. Chor Uns leite deine Hand o Gott (slotkoor)

Het koor wordt geheel samengesteld uit de zangers die zich voor deze scratchdag aanmelden. Alle stemsoorten zijn van harte welkom. De ervaring leert dat de inschrijvingen van vooral tenoren en in mindere mate bassen achterblijven bij die van de sopranen en de alten. Dus heren meldt u aan, en dames neemt heren mee!

De kern van het orkest zal worden gevormd door de leden van het Zaans Symfonieorkest. Als u een instrument bespeelt, bent u van harte welkom om met het orkest mee te spelen. Voor wie dat wil, is er de mogelijkheid om van tevoren al een paar keer met het orkest mee te repeteren. U kunt dat wanneer u zich opgeeft aangeven.

Op de aanmelding van strijkers staan geen beperkingen, dus schroom niet en kom meespelen.

Voor de blazers ligt het iets anders. Het Zaans Symfonieorkest beschikt over twee houtblazers op iedere positie. Dat is ook wat Haydn’s partituur voorschrijft. Bent u houtblazer en wilt u meedoen, dan overleggen we met de zittende houtblazers hoe u het best ingepast kunt worden.

Voor koperblazers is er ruim plek en we roepen trompetten, trombone’s en hoorns op zich te melden. In Die Jahreszeiten zijn partijen voor twee trompetten, drie trombone’s en vier hoorns. Het orkest beschikt zelf over één vaste hoornist.

Verloop van de dag:

Ontvangst met koffie en thee om 9.30 uur. Daarna gaat het koor oefenen o.l.v. Piet Hulsbos en het orkest o.l.v. Berend van Halsema.

Voor de lunch komen we weer bij elkaar en in de middag repeteren we met koor en orkest gezamenlijk. Zowel deze repetitie als het concert zullen onder leiding staan van Piet Hulsbos.

Rond 17.00 uur gaan de deuren open voor het publiek en laten we het resultaat van onze muzikale inspanningen van de dag horen. Naar verwachting zal de uitvoering rond 18 uur zijn afgelopen.

De scratch vindt plaats op twee locaties, de Kooger Vermaning, Lagedijk 34, 1541 KC Koog aan de Zaan en de Kogerkerk, Kerkstraat 14, 1541 GV Koog aan de Zaan. Deze locaties liggen op een wandelafstand van ruim 5 minuten van elkaar. Bij beide locaties is ruimschoots parkeergelegenheid voorhanden.

Deelname kost €20 (tot 21 jaar €10,00) voor de hele dag inclusief koffie, thee en lunch; te voldoen op IBAN NL52 INGB 0001 8822 42 t.n.v. Zaans Symfonieorkest te Zaandam. Nadat uw bijdrage is ontvangen, zal de bladmuziek u via de email als digitaal bestand worden toegestuurd. Mocht dat problemen geven dan kunnen we u een print van de muziek per post toesturen tegen kostprijs van de verzending.

Ongeveer 2 weken voor de scratchdag ontvangen de deelnemers een brief met de laatste informatie over de dag.