Geschiedenis


  • opgericht 1920
  • jubileum 2010
  • jubileumjaar 2022 (uitgesteld vanwege corona).
  • verschijnen boek Titel van het boek is: "De geschiedenis van het Zaans Symfonie Orkest 1921-2021. Honderd jaar ernstige studie en musiceervreugde"

Opgericht 1920:
In 1920 richtte de Zaandamse viooldocent George Lindeman de Zaandamsche Orkestvereeniging op. Lindeman had al sinds 1909 een vioolpraktijk in Zaandam en trad hier ook regelmatig met collega’s op als kamermusicus. Lindeman leidde het orkest tot 1926 en werd opgevolgd door de klarinettist Piet Swager. Swager had jarenlang in het Concertgebouworkest gespeeld maar had zich inmiddels volledig toegelegd op het dirigeren. Naast de Zaandamsche Orkestvereeniging leidde hij een aantal orkesten in Amsterdam en omgeving. Piet Swager overleed 1936. De benoeming van zijn opvolger leidde tot een breuk in het orkest. De Orkestvereeniging ging verder onder leiding van concertmeester Piet van Mever maar een aantal leden splitste zich af en vormde het Zaandamsch Symfonie Orkest onder leiding van de pianist Johan van de Boogert. De twee amateursymfonieorkesten bleven negen jaar naast elkaar bestaan. Na de bevrijding besloten de twee orkesten tot een hereniging en sloten ze zich bovendien als orkestafdeling aan bij de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst en voerde de naam de naam Zaans Symfonie Orkest Toonkunst.  In de Zaanstreek bestond al sinds 1924 een koorafdeling van deze Maatschappij. In de jaren 1945-1975 vonden vele gezamenlijke uitvoeringen plaats waaronder de jaarlijkse Matthäus Passion. Het koor werd opgeheven in 1976, het orkest leidt nog steeds een bloeiend bestaan. Sinds het uittreden uit de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst in 1997, voert het de naam Zaans Symfonie Orkest. Het Zaans Symfonie Orkest is aangesloten bij de Federatie voor Amateur Symfonie Orkesten (FASO).

Jubileum 2010
In 2010 bestond het Zaans Symfonie Orkest 90 jaar. Lees meer over onze geschiedenis en ons jubileum in onze jubileumkrant.

2010 jubileumkrant Pagina 1

2010 jubileumkrant Pagina 2

2010 jubileumkrant Pagina 3

2010 jubileumkrant Pagina 4

 

2010 jubileumkrant Pagina 4

 

Jubileumjaar 2022:

Op 22 mei hebben we samen met  vrienden, oud leden en andere genodig-den in de Bullekerk genoten van Mariëtte Gort. Zij speelde het celleconcert van Antonin Dvorák. We hebben we het COVZ begeleid. En ons boek over de geschiedenis van ons orkest op 22 mei '22  is aangeboden aan de gemeentearchivaris. U kunt meer lezen in ons speciale programmaboekje.

Op 6 november '22 werden we versterkt door Sinfonetta, het jeugdorkest van Fluxus. Julia Barnes, de dirigent van Sinfonietta,  gaf op de te spelen stukken een interessante toelichting. Berend van Halsema was onze solist. Hij speelde het hoboconcert van Molique. Dit alles in de prachtige en gastvrije Maria Magdalenakerk in Wormer. 

Onze geschiedenis in boekvorm:
Paula Velthuys en Herman Tromp hebben ter ere van ons jubileum een indrukwekkend boek geschreven over de geschiedenis van ons orkest. Titel van het boek is: "De geschiedenis van het Zaans Symfonie Orkest 1921-2021. Honderd jaar ernstige studie en musiceervreugde".  Het boek kost € 25,- en is te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..